Alan kait taas pitämään treenipäiväkirjaa - yritän ainakin - Nox kun on nyt kuun vaihteessa aloittanut toko-opintonsa. Näitä on aina mielenkiintoista tutkia jälkikäteen ja kun kirjoitan blogiin enkä "ruutupaperille" niin tulee pidettyä päiväkirjaa aktiivisemmin. Ekaan tokokokeeseen olisi tarkoitus mennä joskus heinä-elokuussa - samanikäisenä olen vienyt nuo muutkin kokeilemaan touhua. Jännityksellä siis odotan miten homma edistyy... Mutta vaikka se ei silloin olisi vielä valmis kokeilemaan kisailua niin eipä haittaa, ehtiihän sitä myöhemminkin. ;-)

Tässä kertaus aikaisemmista tapahtumista...

6.4.
Nox pääsi treenaamaan yhdessä Shiran, Pinjan ja Sagan kanssa. Puuhailin koirien kanssa vuorotellen, aikuiset koirat suorittivat agilityesteitä ja riehuivat pallon kanssa. Nox juoksi agilityhyppyjä, joissa rima maassa ja pääasiassa leikki vuorollaan. Odottaessaan koirat olivat alussa varastossa kynnyksen takana katselemassa. Koska homma sujui hyvin, nostin vaikeusastetta. Pinja jäi odottelemaan varastoon ovi avoinna, Shira ja Saga makasivat odotellessa milloin missäkin pihalla, kuitenkin vain muutaman metrin päässä treenaavasta koirasta ja Nox opetteli odottamaan pihalla vapaana vuoroaan istuen. Istuminen on seisomisen lisäksi ainut asento jonka se jolloin tavalla osaa, siksi valitsin sen. Siihen asentoon se oli myös helppo palauttaa. Pari kertaa se nousi odotteluvuorollaan, mutta pian tajusi leikin idean ja odotti valppaana omaa vuoroa vaikka leikin sen odottaessa toisen koiran kanssa. Tosi hauska treeni ja opetti pennulle kärsivällisyyttä ja minulle monen koiran hallintaa yhtäaikaa. Nox leikki tosi innokkaasti ja ei haukkunutkaan paljoa. Kerran kokeili varaston suulla odotellessaan, mutta lopetti kiellosta. Täytyy vaan olla tarkkana tuon ääntelyn kanssa, on haukku herkässä tuolla likalla...

Olkkarin temppu/naksutintreenissä tänään:
* peruutusta edelläni -> peruutusta nousten takajaloilla peitoista ym. tekemäni kasan päälle (opettelimme tätä sohvasta ja aidasta tekemälläni kujalla)

5.4.
Outi oli käymässä colliepoikien Pojun & Jullen kanssa. Käytin tilanteen hyväksi ja laitoin Pinjan ja Noxin varastoon odottelemaan kun jeesailin Pojun tokoilun kanssa. Omat koirat odottelivat siis taas kynnyksen takana katselemassa vapaana ja minä liikuin pihalla jutellen Outin kanssa. Kokeilin nyt myös juosta hiukan ja ohjasin Pinjalla pari estettä Noxin katsellessa. Pari kertaa se yritti livistää ennen aikojaan, mutta pääasiassa pysyi rauhassa odottamassa. Karatessaankin tuli lähinnä vain kynnyksen yli kuin kokeillakseen olisiko se jo luvallista. Selvästi edistyi eiliseen verrattuna! :-)

Olkkarin temppu/naksutintreenissä tänään:
* häkkiin menoa
* noutokapulan suuhun ottamista
* maahanmeno
* sivulletulo & siinä peruutusta

4.4.
Yritin puuhailla agilityesteiden parissa kaikilla koirilla vuorotellen toisten odottaessa navetassa (vanha navetta, nykyinen varasto/verstas/maalaamo eikun siis ateljee... Kutsunkin jatkossa tuota vanhaa navettaa varastoksi tai joku luulee, että mulla on lehmiäkin. :-D ) Eihän siitä mitään tullut kun Nox haukkui tauotta kuunnellessaan pihalla leikkivää koiraa. Kävin sitä komentamassa tuloksetta muutaman kerran ja sitten päätin, että tekniikkaa pitää muuttaa kun tulosta ei tule. Uhkarohkeana avasin oven selkosen selälleen ja jatkoin sillä tavoin treeniä. Nox vaihtoikin haukkumisen karkaamiseen kuten odotin ja siihen oli paljon helpompi puuttua kuin ääntelyyn. Hain pennun kotirappusilta kolmesti ja kannoin takaisin navettaan. Ihan ekalla kokeilukerralla jouduin hakemaan pihalta myös Pinjan, Sagan ja Freyan... Ne eivät livistäneet enää uudelleen kun niille on ennastaan tuttua odotella omaa vuoroa jonkun muun touhutessa.
Homma oli tosi selkeä koirien kannalta: kriteerinä oli, että tassut pysyy navetassa kynnyksen takana. Siinä sitten pidin yhtä koiraa juoksemassa laukkarallia pallon kanssa ja seisoin muutaman metrin päässä navetan suulta kieltäen aina jos Nox aikoi sieltä livistää.  En tiedä montako kertaa jouduin asiaan puuttumaan, monta kertaa kuitenkin. Koko ajan pentu tuli sieltä harvemmin, hitaammin ja lyhyemmän matkan. Lopulta se alkoi mennä takaisin pelkästä käskystä ja hetken päästä ei tullut enää ollenkaan. Kun se alkoi pysyä, sekin pääsi treenaamaan, vaihdoin treenaavan koiran navettaan ja Nox pääsi leikkimään, se oli tosi innoissaan. Odotuksen voisi toki opettaa temppunakin, mutta tässä ei ollut kyse temppuopetuksesta vaan hallinnasta ja tästä tulee olemaan paljon iloa myöhemmissä treeneissä kun häiriöt tulevat mukaan kuvaan & toiset koirat.
Yhtään hetkeä Nox ei ollut hämmentynyt vaikka sen monesti jouduin palauttamaan odotuspaikkaansa ja se tuntui tyytyväiseltä siihen, että pystyi katselemaan mitä pihalla tapahtuu, se ei myöskään enää haukkunut. Tällaista en ole ennen kokeillut pennun kanssa, aikuiset tuon osaavat kun ovat opetelleet muutenkin paikkallaoloja ja odotteluja. Olin tosi tyytyväinen systeemiin ja Noxin asenteeseen, se odotti rauhassa ja innostuneen näköisenä korvat höröllään ja lähti sieltä mukaani touhuamaan valtavalla innolla!

Olkkarin temppu/naksutintreenissä tänään:
* kosketuskeppi
* kosketusalusta

2.4.
Noxin sisko Demi ja veli Waldo olivat kylässä, samalla myös Nox pääsi kokeilemaan taas agilityputkea ja -hyppyjä.

1.4.
Nox pääsi tänään kokeilemaan montaa uutta asiaa ekaa kertaa elämässään - se opetteli muutaman metrin verran seuraamista ja teki pari sivulletuloanamilla ohjaten. Opettelimme myös toko estettä, jota se teki tokaa kertaa, hyvin hyppäsi käskystä ilman apuja. Kokeilin ALO-hyppyä käsimerkeillä avustaen, pelasi hyvin. Päivällä otin varastosta ulos agilityputken ja kaksi hyppyestettä, niitäkin se sai kokeilla. Putkesta se on pikkupentuna joskus mennyt läpi, mutta se ei ole koskaan opetellut sitä. Hyvin oppi ja meni kolmen esteen rataa ohjauksessakin tosi näppärästi, ei sen pitäisi mennä noin hyvin kun ei ole koskaan mitään opetellutkaan. Nopea pentu oppimaan ja innokas kokeilemaan uusia asioita..

31.3.
Nox opetteli ensimmäistä kertaa tokoa, teimme ulkona hyppyestettä ja merkkiä.
Sisällä esittelin sille naksutinkoulutuksen perusteita, opeteltiin kosketusalustan läppäisyä tassulla.

0 - 7 kk
* oppii nimensä, luoksetulokutsun ja ei-sanan merkityksen - siinä ne sitten aikalailla ovatkin...
* tutustui pikkupentuna pihalla lojuneeseen agilityputkeen, köpötteli sen läpi pari kertaa oma-aloitteisesti
* tutustui myös kerran keinuun, jonka meni läpi namin kanssa muutaman kerran
* istuu käsiavusta, opettelee nly-seisontaa. Kulkee hihnassa, autossa ym.
* yleinen tapakasvatus
* Nox saa elää aika vapaasti pennun elämää, temppuja ei opetella, vain käytännön asioita ja hiukan leikkimistä
* opettelee valjakkoajon perusteet, juoksee valjakon mukana vapaana ja pieniä pätkiä valjaissakin