Blogi on tässä vähän kesälomaillut, ei ole millään viitsinyt kirjoitella kun tulee vaan viihdyttyä ulkona. Pihahommia on tehty (siinä määrin kun ranne kestää...), olen ollut maalailemassa (siinä määrin kuin ranne kestää >:-/), uittamassa koiria ym. Uusin pihaprojekti on allas, jonka hommasin kahta tarkoitusta varten: se on kaunis kukkaistutusten keskellä & siinä on hyvä jäähdyttää bortsuja lenkin päätteeksi. Saga rakastaa uutta uima-allastaan. Se örisee ja touhuilee siellä, hampsii vettä ja läpsii sitä tassuillaan. :-D Kuvia löytyy albumista.

Kesäajelut ovat lähteneet hyvin käyntiin. Nox on päässyt vetoporukkaan mukaan ja se onkin niistä innoikkain pikku rekikoira, tosin perässä roikkuu tällä hetkellä temppupyörä. Temppuja en ole pyörällä vielä tehnyt muuten, paitsi yhden voltin kun ajoin kutosella ja en ehtinytkään käännöksessä mukaan. Kuudesta koirasta saa sen verran pitkän letkaan, että etummaiset menevät jo toiseen suuntaan ennenkuin ehdin kääntää pyörää. Ei onneksi tullut kummempaa jälkeä, pari mustelmaa ja polvesta kuoriutui vähän nahkaa, ei mennyt edes verille. Pyörä puolestaan sai hurjaa kyytiä pari päivää sitten... Meidän porukka alkaa päivä päivältä muistuttaa enemmän "oikeita" rekikoiria - käyvät lähdössä kuumina ja ekan suoran menevät kiljuen. Nox haukkuu kimakasti samassa tahdissa kuin juoksee, Saga kiljuu epämääräistä älämölöä ja kait siitä Pinjasta & Shirastakin jotain mekkalaa lähtee, mutta vaikea sanoa kun Nox ja Saga peittävät kaiken äänen alleen metelillään. hmm pitäis joku kerta ottaa pikkuvideopätkän meitin pyörävedoista...

Niin se pyörä. Valjastan porukan aina vapaana ja se on sujunut helposti tähän saakka, mutta Nox on tuonut uuden jutun mukaan: se tepastelee lähdössä paikallaan ja alkaa haukkua (tämän opetan pois) ja bortsut kuumenevat entisestään ja ovat lähteneet ennen lupaa nyt pariin otteeseen. Pahin kerta oli kun ampaisivat matkaan pyörä kyljellään perässä roikkuen, itse en siis ollut vielä kyydissä. Kymmenisen metriä menivät ja minä juoksin perässä kijuen ja kiroillen - oli kuulemma kuulunut vanhempieni talon sisätiloihin saakka ja valitettavasti sanoistakin sai selvää hehehhee! Kyllä musta ääntä lähtee vähintään yhtä paljon kuin koiristanikin! No siihen sitten pysähtyivät. Samalla reissulla tekivät saman tempun vielä toistamiseen mutta silloin vain n. 2 metriä. Ei uskois että valjakko koostuu "tottelevaisista" koirista (2 x TVA, yksi VOI-koira + Nox) Pyörästä vääntyi ohjaustanko ja satula ihan vinoon, satulaan tuli iso reikä, ohjaustankoon naarmuja ja kädensijan pää kuoritui. Perhana - ihan uusi pyörä! #¤&#*%?%##%@!!! >:-/ Mutta ihana kun koirat ovat noin innoissaan uudesta lajistaan!

Pyörätapauksen jälkeen seuraavana päivänä harrastettiin sitten uutta lajia - valjakkotokoa tokovaljakolla. Paikallaanoloja, sitten vauhdista pysähdyksiä vuoroin seisomaan (odota!), istumaan (odota-istu!) tai maahan (odota-käy!). Muut tekivät asennot yhdestä käskystä, paitsi Nox, joka ei vielä osaa niitä. Se kuitenkin pysähtyi hienosti seisomaan eikä liikkunut. Teimme myös täyskäännöksiä tiellä ja yhden "ravivoltinkin" eli käännyttiin 360 astetta. Kaikki käännökset poljin pyörällä, koirat eivät menneet solmuun tai tarvinneet suullisia käskyjä kummempia apuja. Kehittelen täällä jo uutta lajiakin - sitä valjakkotokoa. Mielessä olisi ajaa koirilla kuten hepoilla koulua valjakolla. Aion tehdä radan meille tuohon kentälle. Jospa ensin ajaisin pareina sitä ja sitten siirtyisin tuohon nelivaljakkoon. Jos homma onnistuu edes jossain muodossa, lupaan ottaa videolle. hehehe ;-D

Ajomatkoja olen kovasti miettinyt, 15 astettakin tuntuu liian kuumalle ajoon. :-( Siinä lämmössä ollaan tehty max 2 km lenkkiä. Eilen tehtiin kesän enkka, lämpöä 14 astetta ja ajettiin n. 3 km. Sen jälkeen vielä lenkkeiltiin metsässä kauan aikaa, välillä tietty juotettiin. Tuntui sopivalle. Täytyy hiljakseen kokeilla lisätä matkaa etteivät juokse kerralla liikaa, varsinkin kun talven ajojen jälkeen on ollut taukoa.

Whippet Freyakin on ollut mukana pari kertaa, se on kovasti innoissaan ja pääasiassa vetää ihan hyvin vaikkei voimalla. Pysähtyessä se käy kuumana, pitää omituista ääntä ja odottaa kovasti lähtölupaa. :-D Innokas pikkuwhippet! En vain ole pyörän eteen toistaiseksi halunnut viittä koiraa, tosin kerran ajoin koko lauman kanssa ja se sujui hyvin. Nyt vaan ovat olleet niin innoissaan lähdöissä, että katsoin parhaaksi ensin kerrata hallintaa ja käskyjä neljällä, etenkin kun on tuo pentu mukana. Eilen mulla oli ekaa kertaa sieppausköysi (=sillä sidotaan valjakko kiinni etteivät pääse liikkeelle omin lupineen) käytössä ja hyvä kun oli, koirat yrittivät varaslähtöä kolmesti! Mutta kun eivät päässeet mihinkään niin sitten uskoivat ja istuivat kiltisti odottaen lupaa. Sieppari oli kiinni suoraan pääliinassa ja mun piti välissä irroittaa kiinnitys liinoista pyörään ja nostaa se pystyyn. Eli olivat jonkun aikaa vapaana, mutta hyvin sujui kun oli varaslähdöt ehkäisty valjastusvaiheessa. Täytyy kehittää joku kiinnityssysteemi, millä voin irroittaa vikaksi sen sieppausköyden, että olen varmasti jo kyydissä kun lasken irti - en halua rikkoa pyörää, se ei varmaan kestä montaa pyöritystä koirien perässä kyljellään.

-------------------------------------------------------------------

Onneksi en ole ilmoittautunut tokon SM-kisoihin. Taitaisi taas olla sama vanha juttu - ei voisi treenata koska Shira on sairaslomalla. Viime vuonna kisatiin 7 päivän treenillä... :-/ Vähän aikaa sitten se syöksyi liian kovaa laiturille ja kolautti takajalkansa. Siitä se toipui onneksi nopsaan. Tänään sitten telottiin etujalka: Shira kiisi lelun perään, kompastui sitä poimiessaan ja meni pään kautta ympäri. Pitääkö sen aina mennä täysillä!!? >:-( Se osaa vain kaksi vaihdetta - se kyttäilee paikallaan tai kiitää laukassa ympäri mäkeä. Eipä ihme, että on tapaturma-altis.

-------------------------------------------------------------------

Mun piti alkaa treenaamaan tokoja Noxin kanssa, mutta vähänlaisesti on sitä puuhailtu. Tulee se jollain tapaa sivulle ja jossain määrin osaa pysähtyä seisomaan, istumaan ja maahan. Kaikissa näissä avustan ja se ei ole tehnyt sen takia ainuttakaan väärää asentoa. (muistaakseni?) Siitä se varmuus tulee, toivon niin. Luoksetulon se periaatteessa osaa, istuu odottamassa, juoksee luo ja kädellä avustaen saan sen tähdättyä jonnekin sivullekin. Merkin osaa, ruutua tehty hiukan ja osaa mennä sinne. Tarttee toki vielä paljon kertausta ja häiriötreenejä myös ennenkuin kehtaan sanoa, että se osaa sen oikeasti. (=jokapaikassa, kaikella häiriöllä, eri merkeillä, & -matkoilla, ilman merkkejä sokkona jne.) Mitäs muuta se osaisi hmm. hyppää käskystä esteen - voisi sanoa, että ALO-hyppy on hanskassa. Ekaan tokokokeeseen mennään varmaan joskus syksyllä.

-------------------------------------------------------------------

Hassua miten tuo valjakkoajo on raivannut tiensä meitin ykkösharrastukseksi. Tokot, agit & maastoilut ovat jääneet lähes kokonaan. Toko tosin varmasti taas tulee treeniohjelmaan, koska nyt kesäaikaan on turhan kuuma ajella. :-) Talvikautta jo odottelen vaikka kesäkin vasta aluillaan.